Parallex Lens systeem en StereoVision 3D
Tegenwoordig is er weer volop 3D in de digitale cinema's. In 1983 zijn er voor 35mm ook 3D films in de cinema's uitgebracht, zoals "Vrijdag de 13e" 3D, "Jaws 5" 3D, "Piranha" 3D.
Deze films zijn met het Parallex systeem vertoond. Het linker en rechter beeld was horizontaal gesplitst binnen het filmbeeldje, en werden via de 3D lens in Scope formaat gepolariseerd op het scherm geprojecteerd. de bezoeker kreeg een brilletje met gepolariseerde kunststof glaasjes, zodat elk oog het juiste beeldje kreeg. Het projectiescherm moest helaas wel vervangen worden voor een zilverscherm, dat het licht niet egaal terug reflecteert en bijzonder gevoelig is voor beschadigingen zoals aanraking van kinderhandjes. Het was een knappe prestatie van "Titra" ondertiteling om op beide beelden exact de ondertiteling in de film te branden. Nadeel was dat de ondertiteling wel altijd voorin het beeld bevond. Dat was best wel vermoeid kijken. Later met digitale 3D projectie liet men de ondertiteling mee verplaatsen met het onderwerp.
Stereo-Vision 3D was een ander soort systeem, hier werden de beeldjes verticaal gesplitst. Het beeld was hier anarmorphotisch, en werd via de anarmorphoot lens geprojecteerd. Het geprojecteerde beeldformaat was 1 : 1,37.
Voor het eerst was er 3D in kleur.
Op de foto hierboven is het 3D lens systeem te zien van Stereo-Vision (op de FP 20), hier werden de beeldjes verticaal gesplitst.
Het beeld was hier anarmorphotisch, en werd via de anarmorphootlens geprojecteerd.
3d test stroken
Met dank aan Ronald Weier